onsdag 26 september 2012

Röd byrå

Så är skivan röd! Behövs en till strykning med lackfärgen men den första är ändå ganska täckande.

tisdag 25 september 2012

Målning av byrå

Snart kommer C hem från arbetsresa i vår huvudstad. Efter en upprörande morgon så avslutades kvällen ändå fin fint. Kno och jag tog en blåsig och lite fuktig promenad, fönstret målades en absolut sista gång och byrån, som vi ska ha i sovrummet och som fanns här när vi flyttade in, har även grundmålats en gång. Sedan blir det en rosarödfärg!

Det blir bara själva skivan som får färg. Den har varit angripen av någon typ
av mask, som äter små hål, men efter tips från Sven och Kerstin så är den nu dränkt i fotogen. Det ska tydligen döda allt liv om det skulle finnas liv kvar...

Rött blir det!
Alltid svårt att se på de där små färgproverna vad
det egentligen blir för färg. Men det ska nog bli bra!


Imorgon hoppas vi på regnfritt så vi kan sätta fast isoleringsbandet och få in fönstret.

Fridens!

måndag 24 september 2012

Framgrävd trädgård och fönsterrenovering

Hela lördagen regnade bort. Grått hela tiden. Vi hade tänkt jobba i trädgården och skrapa och måla fönster men det fick helt enkelt vänta. Istället städade C och jag tapetserade stora hallen. Med vaddå? Jo, lumppapp förstås! Golvet i hallen och trappan upp ska vi måla i en grön nyans som vi hittat på en av trösklarna men vad det blir för färg på väggen är ännu inte bestämt. Men nu är det i alla fall tapetserat. Denna gång bidde det inte rutmönster utan lumppappen fick komma upp i våder istället.

 Lumppapp möter timmer. Ett möte, som av Ernst, kanske skulle beskrivas som en förlovning mellan trädets olika karaktärer. Som en kanelbulle och ett glas kall mjölk...

Eva goes elektriker...
När det slutat regna var det dags att svida om och fara på inflyttningskalas. Elin och David har blivit öbor de också! Himla trevligt! Till och med kno fick följa med.
C var betydligt piggare än jag var på söndagen så han grävde fram kalksten, som bildade en gång runt knuten, ordnade rabatter och klippte och grävde hela dagen.

En liten rosenrabatt blev tydlig när alla nässlor och allt ris försvunnit.

Och under jorden fanns en gång!
C kompletterade den lite bara.

Hepp!

Jag själv sov lite extra efter frukosten och kunde sedan dra mitt strå till stacken genom att skrapa och måla ett fönster. Jag kanske var lite väl hårdhänt i mitt skrapande men nu vet jag hur man inte ska göra och hur man ska göra… Renskrapat och vitmålat bidde det i alla fall!

Skrap, skrap, skrap...
Detta var faktiskt ganska kul.

Bra pensel och avhängda gamla fönster.
Och en bättre bild på färgen i lilla matrummet!

Tillslut var det färdigmålat!

När det målats på ytterligare ett lager färg till ska sedan ett isoleringsband på och sedan är det klart! Sen är det bara resten av nedervåningens fönster kvar…

Fridens!





onsdag 19 september 2012

Moning av halmtak

Snabbt gick det! Tänkte att vi skulle försöka hinna hem för att se lite hur man gör men det var redan klart när vi kom. Tack Peter!

Nu är moningen av taket klart! Hepp!




Fridens!

måndag 17 september 2012

Snett och ruttet...

Idag har vi inte gjort ett dyft med husen. Har enbart ätit mat och gått en promenad till sjön. C fixde med hojen lite och jag traskade då runt och fotade vår risiga, men fina gård. När jag skulle fota ett utbuktande fönster på ena ladan tänkte jag att det skulle synas bäst om jag lutade mig mot väggen så mycket det gick för att kunna påvisa själva utbuktningen. Det blev inget kort för hela väggen började istället röra sig... Stabilt...
Men fint! Ha, ha...
  


  

Lite skevt, murket, utbuktande och trasigt...


Men, har det stått i 100 år så ska det väl stå ett tag till. Och när vi insåg att det inte var Essingeleden som brusade, utan havet, så kändes det ändå helt ok.


När vi bodde i Midsommarkransen brukade jag låtsas att det var havet man hörde fast det egentligen var trafiken på Essingeleden. Det låter ju, typ, likadant.



Fridens!

söndag 16 september 2012

Taket är vitt och väggarna gula!

Helgen är snart till enda och C kommer snart hem igen.

Taket i lilla matrummet har målats!
Det är märken i taket efter en gammal fuktskada och efter första strykningen trängde den igenom som en ful skugga. Jag googlade lite och kom tillslut fram till att man ska mätta gamla fuktskador med schellack innan målning. Jag hade ju redan målat och schellack visste jag inte vad det var. Så jag googlade lite igen och drog slutsatsen att schellack är, typ, det samma som kvistlack, något som vi har hemma. Så jag målade helt enkelt på kvistlacken min första strykning. Kanske inte helt rätt men så fick det bli. OCh jag tror det hjälpte lite i alla fall. Nu har jag strykt taket två gånger och ska nog bara stryka lite extra på fuktskadan imorgon.

Efter lite sovmorgon klickade jag igång helgens ljudbok,
en deckare passar bra när man målar tak, och satte sedan igång med taket.




Redan här börjar den gamla fuktskadan tränga igenom...
Rysligt irriterande.

Kno!

Kvistlack och bra penslar. Bra penslar är inte att underskatta. Kvalitén på penseln är a och o har jag förstått, efter att ha använt penslar som fäller borst som sedan fastnar och lämnar fula strån på det man målar. Anza är bra och inte så dyra.


Strök på kvistlack på fläckarna. Först blev de ännu tydligare, som här,
men sedan efter en strykning med vitt så höll det faktiskt helt ok!


När jag var ute och letade fram kvistlacket hittade jag en stor burk med färg som var kvar efter mitt felköp i somras (råkade få med mig gul utomhusgrundfärg till de vita snickerierna utomhus...) Jag provmålade lite med den gula utomhusfärgen på lumppappväggarna i lilla matrummet. Efter lite smakrådsdiskussion med min kära mor på telefon (eftersom C inte svarade i sin mobil) så började jag måla väggarn! Det är svårt att beskriva den här färgen på telefon, som jag försöke med mamma, och det är svårt att ta bild på den så att det ser fint ut... Detta låter ju inte så lovande... Men det är faktiskt fint! Som en varm apelsin fast åt det gulare hållet bidde det. För nu är det nämligen klart. Målat två gånger! Så kan det gå när man (läs: C) är borta en helg och inte svarar på telefonen när jag vill berätta om en burk med gul färg...

Provmålade lite innan jag gick loss helt.

Efter en filmkväll med kno, popcorn, hallonsmothie och två romantiska filmer
bidde det lite sömn och sedan en andra och sista målning med gult!

Nu väntar jag bara på att C ska komma hem och säga:
- Åh, vad gult och tjusigt!

Fridens!


torsdag 13 september 2012

Kräftor, förkylning, flytt av sten...

Sedan sist:
Kräftskiva i liten skala med Sven och Kerstin och sedan i stor skala med vänner från när och fjärran.

Lugnet för stormen i Lilla matrummet




Jag drog på mig en förkylning men C jobbade med djungeln. Kno han har bara hängt med. Som vanligt.

Sjukling i tappert försök till promenad...




C har varit så duktig och rivit tistlar, trimmat och flyttat sten!
Nu kan man gå in i vårt fina ruckel!

Världens bästa kno!



Halmen (ekologiskt - för det är bäst, sa Peter Bennett, som lägger den här typen av tak) har levererats. På måndag drar de igång med lagningen av vårt ladugårdstak.
Stora balar med halm!

Och maskinliften är på plats. Redo för halmjobb.


Avslutade kvällen med några avsnitt av Sommar med Ernst.
Tack snälla Martin B för att du ordnade så jag kunde se det och slapp se på Ung och bortskämd!

I helgen är jag och kno mc-gräsänkor så i helgen ska taket i Lilla matrummet målas!

Fridens!